Prielom Hornádu, Slovenský raj

Prielom Hornádu, Slovenský raj

Prielom Hornádu patrí medzi najznámejšie turistické atrakcie v Slovenskom raji. Spolu s Tomášovským výhľadom a roklinou Suchá Belá, tento kaňonovitý úsek rieky Hornád láka turistov z celej krajiny i zo zahraničia. Je neoddeliteľnou súčasťou tohto národného parku, ktorý je jednou z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku.

Geografická poloha a charakteristika

Kaňonovitá tiesňava Prielom Hornádu je dlhá takmer 12 kilometrov. Rieka Hornád tu vytvorila úsek od ústia Veľkej Bielej vody cez turistické centrum Čingov až po obec Smižany. Údolie, ktoré obklopuje Hornád, miestami pripomína úzku priepasť s výškou brehov až do 150 metrov.

Prechod tiesňavou

Po celej trase sa nachádzajú drevené lavičky, kde si môžete oddýchnuť, a tiež niekoľko studničiek s pitnou vodou. Tieto miesta ponúkajú osvieženie, ktoré ocení každý turista. Z výhľadových bodov ako Tomášovský výhľad, Ihrík a Sova skala, budete obdivovať nádherné panoramatické výhľady a malebné scenérie.

Tiesňava tiež poskytuje prístup k ďalším významným lokalitám. Z nej sa môžete vybrať do Kláštorskej rokliny, ktorá vás zavedie na historickú a čarovnú lokalitu Kláštorisko.

Pri vstupe do tiesňavy je potrebné zaplatiť návštevný poplatok.

Prielom Hornádu, Slovenský raj
Prielom Hornádu, Slovenský raj

Splav Hornádu

V letnej turistickej sezóne môžete využiť priaznivé podmienky a dostatok vody na splav rieky Hornád. Možnosti sú rozmanité: od kajakov a kanoe až po nafukovacie člny a paddleboardy. Splav patrí medzi obľúbené aktivity mnohých turistov.

Zimná turistika

Zimná sezóna prináša úplne nové zážitky. Pri prechádzke tiesňavou narazíte na fascinujúcu hru svetla cez modrasté vrstvy ľadu. V zimnej sezóne, pri dostatočne hrubom ľade, je možné prechádzať sa po zamrznutej rieke pešo, na bežkách či korčuliach. Táto ľadová cesta prináša jedinečné zimné dobrodružstvá.

Prielom Hornádu, Slovenský raj
Prielom Hornádu, Slovenský raj

Náučný chodník

Prielom Hornádu ponúka aj náučný chodník s prírodovedným, ochranárskym a historickým zameraním. Celoročne prístupný chodník dĺžky 22 km má 16 zastávok a 20 panelov poskytujúcich informácie o prírodných zaujímavostiach. Trasa sa dá rozdeliť na dve okružné trasy: Hrdlo Hornádu > Trstený potok a späť alebo Čingov > Trstený potok a späť.

História Prielomu Hornádu

Prielom Hornádu nebol vždy prechodný. Až v roku 1974 bola dokončená výstavba turistického chodníka členmi Horskej záchrannej služby. Tento chodník patrí medzi najohromujúcejšie a najatraktívnejšie turistické trasy Slovenského raja.

Od roku 1964 je táto oblasť vyhlásená za Národnú prírodnú rezerváciu s rozlohou 290 hektárov. Nachádza sa v katastrálnych územiach obcí Letanovce, Hrabušice a Spišské Tomášovce v okrese Spišská Nová Ves.

Prielom Hornádu, Slovenský raj
Prielom Hornádu, Slovenský raj

Prístupové trasy

Do Prielomu Hornádu sa dostanete pešo z viacerých miest: Spišská Nová Ves, Smižany, Spišské Tomášovce, Letanovce, Hrabušice a Dedinky.

Skvost Slovenského raja

Prielom Hornádu je jedným z najkrajších a najfascinujúcejších miest, ktoré môžete v Slovenskom raji navštíviť. Či už v lete alebo v zime, táto prírodná skvost vám ponúkne jedinečné zážitky a pohľady, ktoré sa vryjú do vašej pamäte.

Prielom Hornádu, Slovenský raj
Prielom Hornádu, Slovenský raj